ACM beboet drie bouwbedrijven voor klassieke bouwfraude

Prijsafspraken in de bouw zijn geen nieuw fenomeen. Sterker nog: in 2001 hebben prijsafspraken zelfs geleid tot een parlementaire enquête. Het was het jaar van de bouwfraude. Dat er nog steeds bedrijven zijn die niet alleen het randje opzoeken, maar er ook overheen aan, blijkt uit een recent besluit van de ACM. Met dit besluit wordt vier bedrijven een boete opgelegd van € 330.000,- in verband met verboden prijsafspraken.

Wat gebeurde er?
De vier bedrijven pleegden wat je klassieke bouwfraude kan noemen. De bedrijven werden regelmatig door de Gemeente Amsterdam uitgenodigd mee te doen aan onderhandse aanbestedingen. De bedrijven wilden graag meedoen om te laten zien dat ze de vraag waardeerden, maar hoefden niet elke klus daadwerkelijk gegund te krijgen. Dat wilden ze liever onderling regelen. Met een leuke marge natuurlijk.

Bij maar liefst drie aanbestedingen overlegden de bedrijven uitgbreid over de prijs. Zodra de bedrijven hadden bepaald wie ‘mocht winnen’ gaf het bedrijf dat ‘mocht winnen’ door met welke prijs zou worden ingeschreven, zodat anderep partijen hoger zouden inschrijven. De bedragen werden tot achter de komma gedeeld en afgestemd en niets werd aan het toeval overgelaten. De bedrijven bepaalden daarme zelf de uitslag van de aanbestedingen.

Dat dit leidt tot een forse boete is logisch. De boetes zijn afgeleid van de omzet die met de opdrachten gepaard ging en varieerde van 25% van de omzet tot 10% van deze omzet. De partij die er vanaf kwam met een boete van 10% van de omzet kreeg korting omdat deze partij schadevergoeding aan de Gemeente Amsterdam heeft betaald.

https://www.acm.nl/sites/default/files/documents/sanctiebesluit-bouwbedrijven-voor-verboden-afspraken-aanbestedingen-gemeente-amsterdam.pdf

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.