Afspraken met IT-leverancier: stuur op 100% beschikbaarheid

Steeds meer bedrijven laten hun software niet meer op hun eigen server draaien, maar op een extern platform. Maar wat nu als het de IT-leverancier niet lukt om dit platform 100% beschikbaar te hebben, je dus niet kunt werken en hierdoor schade lijdt? Volgens het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kun je niet snel je IT-leverancier aansprakelijk stellen.

Een accountantskantoor wilde volledig extern gehost gaan werken. En was bereid flink de portemonnee te trekken. Eenmalig € 36.720,- en daarna € 7.885,- per maand. Natuurlijk werd er een schriftelijke overeenkomst (SLA) gesloten. Daarin stond onder meer: “Systemen moeten een gegarandeerde continuïteit kunnen bieden, afgestemd op de eisen van de organisatie” en “gestandaardiseerde diensten worden aangeboden vanuit twee uitgangspunten: betaalbaarheid en betrouwbaarheid”.

In de praktijk viel dit tegen en kon er door het accountantskantoor soms niet worden gewerkt. Gevolg: een schadeclaim van € 500.000,-. Het accountantskantoor komt bij de rechter echter van een koude kermis thuis. Nu in de SLA niet is opgenomen dat er 100% beschikbaarheid zou zijn, mocht het accountantskantoor hier niet op rekenen. Wel dat het IT-bedrijf haar best zou doen. Maar het accountantskantoor kon niet bewijzen dat dit niet het geval was.

Conclusie: als u afhankelijk bent van uw IT-omgeving, laat de SLA dan heel goed nakijken. Als deze te vrijblijvend is opgesteld, kan dat flink pijn doen.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.