Au! Op werk van de trap gevallen – en nu?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op het werk. Ons advies is: meld een ongeval meteen bij de Arbeidsinspectie. Hieronder leest u waarom.
Op 23 november 2012 november loopt een werknemer van Connexion een trap af op weg naar het pauzelokaal en de toiletten. De medewerker glijdt uit en valt. Het letsel is flink: nekklachten, hoofdpijnklachten en oorsuizingen. Volgens de medewerker is het de schuld van Connexion; de trap was nat en glad, en er stonden geen waarschuwingsbordjes.

Partijen zijn er helaas niet in der minne uitgekomen, waardoor een procedure onvermijdelijk was.

Eerst naar de kantonrechter
De kantonrechter heeft geoordeeld dat Connexxion niet aansprakelijk was. De kantonrechter volgde de redenering van Connexion: alleen de toiletruimte en de hal waren schoongemaakt, en dan ook nog met klamvochtige moppen. Bovendien was er een droogloopmat aanwezig. Die ruimtes konden dus niet erg nat zijn geweest. En al zóú de trap ten tijde van het ongeval nat zijn geweest, dan heeft Connexxion aangetoond dat de treden door de rubberen noppen niet glad werden. Bovendien had de trap een trapleuning, waaraan werknemers zich bij het gebruik van de trap konden vasthouden.

Toen naar het gerechtshof
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kwam tot het oordeel dat Connexion wél aansprakelijk is. Van belang is dat op een werkgever een zorgplicht rust voor een veilige werkomgeving voor haar medewerkers en dat bleek niet het geval te zijn. Volgens het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is niet vast komen te staan dat de trap niet nat was én getuigen verklaren dat de trap wel nat of schoongemaakt was. Bovendien staat niet vast dat de trap die bewuste dag niet (ook) met schoonmaakmiddel is schoongemaakt. Daarnaast speelt mee dat Connexion pas 2,5 jaar na het ongeval een extern onderzoek naar de toedracht ervan liet doen. Daardoor kwam de exacte toedracht van het ongeval niet boven water.

Wees slim – meld meteen
Connexion heeft dit ongeval niet gemeld bij de Arbeidsinspectie. Als Connexion wel zou hebben gedaan, dan was er veel meer duidelijkheid gekomen over het ongeval. Nu is de exacte toedracht van het ongeval niet vast komen te staan en die omstandigheden liggen in de risicosfeer van Connexxion. Schakel bij een ongeval dus tijdig een expert in om een onderzoek te verrichten naar de toedracht van het ongeval en meldt het ongeval bij de Arbeidsinspectie.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.