Bank mag rekening opheffen als rekeninghouder geen informatie geeft

Nadat Nederlandse banken flinke boetes hebben gekregen omdat er door hen onvoldoende was gedaan aan het voorkomen van witwassen, krijgen steeds meer ondernemingen kritische vragen van hun huisbankier. Dit gold ook voor een bedrijf in Den Haag. Dit bedrijf kon geen goed antwoord geven op deze vragen. Vervolgens stond de rechtbank toe dat de Rabobank de bankrekeningen ophief.

Waar komt dat geld vandaan?
Het bedrijf hield zich bezig met handel in witgoedapparatuur, smartphones en kleding. De omzet groeide van € 5,5 miljoen in 2012 naar € 18,5 miljoen in 2018. Dit met een winstmarge van 0,25 % tot 1 % en zonder externe financiering. Dit gaf vraagtekens. Ook werden er zaken gedaan met bedrijven in Beverwijk waar de FIOD een inval had gedaan, werden partijen smartphones vanuit Hongarije via Rotterdam naar het oosten van Duitsland verscheept, en verkocht het bedrijf regelmatig aan bedrijven waarvan later het BTW-nummer werd ingetrokken. 

De Rabobank stelde hier gedetailleerde en kritische vragen over, ook vond een gesprek met het bedrijf en de accountant plaats. Het bedrijf kon geen overtuigend antwoord geven op deze kritische vragen van de Rabobank. Het heen en weer schuiven van geld tegen lage marges kan namelijk op witwassen duiden. En omdat de bank een plicht heeft witwassen te voorkomen, mag de Rabobank dus de bankrekeningen opheffen. Ook al kan de Rabobank niet bewijzen dat er daadwerkelijk sprake was van witwassen. 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.