Bestuurder na turbo-liquidatie persoonlijk aansprakelijk

Een grafisch vormgever werd door een bv benaderd met de vraag of zij kon begeleiden bij een project. Dat kon, en op 4 november 2016 zond de grafisch vormgever een factuur van € 2.728,55. Maar betaald werd er niet. Ook niet na aanmaningen. De grafisch vormgever liet het er niet bij zitten en ging procederen. Op 13 augustus 2018 wees de kantonrechter de vordering toe. Vermeerderd met rente en kosten, totaal meer dan € 3.800,-.

Plotseling ontbonden
Ook toen bleef betaling uit. Sterker nog: de bestuurder van de bv bleek op 30 juni over te zijn gegaan tot ontbinding van de bv. Dit was op 4 juli 2018 in het handelsregister geregistreerd. Dit heet een turbo-liquidatie, en dit is mogelijk als er geen baten meer zijn in een bv.

Toch betalen
In dit geval kwam de bestuurder hier niet mee weg. De kantonrechter vindt dat de bestuurder een ernstig persoonlijk verwijt te maken valt. Hij heeft onrechtmatig gehandeld naar de grafisch vormgever door de bv te ontbinden terwijl de incassoprocedure nog liep. Hij wist immers dat daardoor de grafisch vormgever achter het net zou vissen. Dus zegt de rechter dat hij de meer dan € 3.800,- moet betalen, plus de proceskosten van de tweede procedure. Al met al meer dan € 4.500,-.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.