Chefkok concurreert na verkoop met zijn vorige restaurant. Mag dat?

Stel, je koopt voor 1,7 miljoen euro de inventaris en goodwill van een sterrenrestaurant. Het pand waarin het restaurant is gevestigd wordt gehuurd. Je koopt dus vooral een idee. En stel dan dat al vrij snel de vorige eigenaar (een bekende sterrenkok dus) op drie kilometer een nieuw restaurant begint. Je hebt echter geen non-concurrentiebeding opgenomen in de overeenkomst, zodat er geen enkele bepaling in de koopovereenkomst wordt overtreden. Sta je dan met lege handen?


Volgens de rechtbank Maastricht gelukkig niet 
Deze zaak speelde rond de jaarwisseling en ging om restaurant Beluga en verkoper Hans van Wolde. Hij verkocht zijn tweesterrenrestaurant Beluga (of eigenlijk dus de handelsnaam, goodwill en inventaris) en begon vrij snel een pop-up restaurant getiteld De Brute Tafel. De koper was hier niet blij mee. Hij had 1,7 miljoen euro betaald, voornamelijk voor goodwill. Goodwill die Van Wolde in vele jaren bij elkaar had gekookt.


De rechter gaf de koper gelijk.
Nu er zoveel geld is betaald voor goodwill, mocht de koper verwachten dat Van Wolde niet zo snel een nieuw restaurant zou openen en daarmee Beluga concurrentie aandoen. Vooral omdat de naam en faam van Van Wolde als sterrenkok klanten binnenhaalt. Van Wolde moet nu tot 1 april 2020 zijn nieuwe restaurant gesloten houden. Er zal vast nog een bodemprocedure volgen. En ik verwacht dat de adviseurs van de koper de volgende keer hun werk beter doen en een non-concurrentiebeding opnemen.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.