Corona als reden voor ontslag op staande voet? Nee, zegt de rechter

Hoe vervelend corona ook is: de ontslagregels uit de wet zijn leidend. Denk daarom vroegtijdig na over de gevolgen van corona en de te nemen stappen. Bedenk ook dat een ontslagtraject al snel enkele maanden in beslag neemt. Vaak is het daarom veel sneller om in gesprek te gaan met de medewerker.

Begin september 2020 moest de rechter in Amsterdam zich buigen over een kwestie die veel werkgevers in deze tijd bezig houdt: corona. De werkgever dacht dat het volledig wegvallen van werk als gevolg van corona een goede reden zou zijn om een dienstverband per direct te beëindigen wegens dringende redenen (ontslag op staande voet). De rechter ging daar niet in mee.

Wat is er gebeurd?

Een horecaondernemer nam half februari 2020 een medewerker aan in de functie van kok. Kort daarna barstte de corona-epidemie los waardoor de omzet volledig wegviel. De ondernemer besloot daarop de medewerker per direct te ontstaan. De medewerker gaf aan te berusten in het ontslag. Maar hij wilde wel een billijke vergoeding ter hoogte van één bruto maandsalaris, een schadevergoeding wegens het niet in acht nemen van de opzegtermijn en een transitievergoeding.

Wat vond de rechter?

De rechter was glashelder in deze kwestie. Ontslag op staande voet kan alleen als daarvoor een dringende reden is. Overmacht gevolg van de uitgebroken corona-epidemie is dat niet. Het ontslag is dus ongeldig gegeven en daarom vernietigbaar. De werknemer heeft echter berust in het ontslag zodat het ontslag in stand blijft. Wel heeft de werknemer recht op een transitievergoeding en een schadevergoeding wegens het niet in acht nemen van de opzegtermijn. Omdat de werkgever financiële problemen heeft, wordt de gevraagde billijke vergoeding vastgesteld op nihil.

 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.