De gekochte landbouwmachine functioneert niet (naar verwachting)!
U heeft zojuist een nieuwe landbouwmachine gekocht. De gebruiksmogelijkheden leken prachtig, de prijs was scherp en de verkoper was uiterst vriendelijk; een mooie kans om 2022 goed te beginnen dus. Helaas blijkt de machine daags na aankoop niet te doen waarvoor u het apparaat heeft aangeschaft. En dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Want of het nou gaat om een tractor, een balenpers, een maaimachine of een hakselaar: op professioneel niveau zijn deze machines erg kostbaar in aanschaf en onderhoud. Hoe komt u van de overeenkomst af?
Ik geef u graag een voorbeeld uit mijn eigen praktijk. Een cliënt van mij had een hakselaar gekocht om mais te oogsten. Deze hakselaar onderscheidde zich, op het moment van aankoop, op de hakselaarmarkt door de toepassing van een nieuw systeem dat was komen overwaaien uit Amerika: het zogenaamde shredlage hakselen. Heel kort gezegd, zou ‘shredlage mais’ als veevoer onder andere zorgen voor een aanzienlijk toegenomen melkproductie per koe. Dit klonk mijn cliënt zo goed in de oren dat hij zijn eigen hakselaar inruilde en met een forse bijbetaling een hakselaar kocht die shredlage kon hakselen.
U raadt het misschien al: de hakselaar bleek niet shredlage te kunnen hakselen. Een financiële ramp voor mijn cliënt dreigde. Hij had immers juist voor deze hakselaar veel meer betaald zodat hij shredlage kon hakselen. Dat geld kon hij nu niet terugverdienen. Bovendien moest cliënt – om zijn geld terug te krijgen door een succesvol beroep op dwaling te doen – bewijzen dat de verkoper hem had medegedeeld dat de hakselaar wel degelijk shredlage kon hakselen. Dat was nog niet zo makkelijk omdat, zoals vaak het geval is, alles mondeling was gegaan.
Desondanks lukte het om door middel van een getuigenverhoor vast stellen dat (A) cliënt bij de verkoper op het bedrijf was gaan kijken naar shredlage gehakselde mais, (B) dat de hakselaar was aangeprezen als een machine die met een kleine verandering shredlage zou kúnnen hakselen en (C) in de reclamefolder van verkoper shredlage werd aangeprezen als een wondermiddel. Tijdens het verhoor vroeg ik aan de verkoper waarom cliënt zijn oude hakselaar ooit zou inruilen voor een andere hakselaar – met meer uren op de teller! – als deze qua hakseltechnieken helemaal géén meerwaarde zou hebben. Daar had de verkoper geen antwoord op. De koop werd vernietigd en cliënt kreeg zijn geld terug.
Over dwaling is nog heel veel meer te schrijven. Heeft u advies nodig? Bijvoorbeeld omdat u of uw contractspartij gedwaald heeft? Neem dan gerust contact op met JagerKuiper Advocaten.