Docent terecht op staande voet ontslagen

Een docent in Utrecht ging op de dag van het schietincident in Utrecht, zonder overleg naar huis. Daarmee liet hij zijn klas zonder toezicht achter. Volgens de rechter is hij daarvoor terecht op staande voet ontslagen.

De dag van het incident
In de ochtend van 18 maart 2019 vond een vreselijk schietincident plaats in de tram in Utrecht. Vier mensen kwamen daarbij om het leven. De politie gaf scholen in de buurt de opdracht om leerlingen tot 18.00 uur in het schoolgebouw te houden. Eén docent negeerde de opdracht, liet zijn klas achter in de kantine en vertrok zonder overleg. Vier dagen later werd hij daarom op staande voet ontslagen. Onterecht, vindt de docent, en daarom startte hij een procedure om het ontslag aan te vechten. Daarbij eiste hij een flinke schadevergoeding van de school: zo’n € 465.000.

Zorgverplichting geschonden
De rechter gaat daar echter niet in mee en oordeelt dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven. Het was de verantwoordelijkheid van de docent om goed voor zijn leerlingen te zorgen. En die zorgverplichting heeft hij geschonden door zelf het pand te verlaten. Daarbij liet hij de klas met leerlingen, zonder enig overleg met de directie, achter in de drukke kantine waar bovendien een gespannen sfeer heerste.

Diabetes
De docent voerde nog aan dat hij vanwege zijn diabetes moest eten en hij dit op school niet kon krijgen. De rechter oordeelt dat hierin geen rechtvaardiging kan worden gevonden. Om 12.30 uur wist de docent al dat leerlingen tot 18.00 uur op school moesten blijven en dus had hij voldoende tijd om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.