Een overeenkomst, snel gesloten maar ook gebonden!

Een knikje op een veilig, een klap op een hand of soms helemaal niets doen; het kan allemaal al voldoende zijn om een overeenkomst te sluiten. En soms met zeer kostbare gevolgen.
U wordt als consument vrijwel dagelijks verleid met teksten als “OP = OP”, “alleen vandaag” of “zolang de voorraad strekt”. En die aardige verkoper biedt u 10% extra korting als u er twee koopt (maar dan moet u wel snel beslissen!). Wanneer u het product eenmaal gaat gebruiken, blijkt dat u het product toch niet écht nodig heeft of blijkt de verkoopinformatie een behoorlijk korreltje zout nodig te hebben. Achteraf heeft u spijt maar de overeenkomst is al gesloten en dan zijn er ook nog die kleine lettertjes, kunt u er dan nog van af?

Impulsaankoop en de wet
Het irritante maar enige juiste antwoord is: “dat ligt eraan”. Zo maakt het voor de wet niet uit of u goed over een aankoop heeft nagedacht of dat het een impulsaankoop betrof. Voldoende voor een overeenkomst is immers dat u een aanbod heeft aanvaard. Toch zijn er diverse juridische mogelijkheden om van de overeenkomst af te komen (we noemen dat vernietigen).

Dwaling en bedrog
Stel dat u een tractor koopt en op de urenteller staat dat er nog geen 200 uur mee is gereden. Later ontdekt u dat de urenteller is teruggedraaid. U had dan een onjuiste voorstelling van zaken, we noemen dat dwaling, en u kunt op grond van die dwaling van de koopovereenkomst af. U krijgt dan uw geld terug en levert de tractor weer in. Of stel dat u kunt aantonen dat de verkoper expres de urenteller heeft teruggedraaid, dan is er juridisch gezien naast dwaling ook sprake van bedrog. U heeft dan twee pijlen om van de overeenkomst af te komen. Bovendien heeft de verkoper dan onrechtmatig jegens u gehandeld en dat is een extra reden om hem aan te spreken.

Succesvol vernietigen
Dwaling en bedrog zijn zogeheten wilsgebreken. U wilde de tractor wel kopen voor de aangegeven verkoopprijs, maar alleen (of mede) omdat de tractor nog maar zo weinig uren op de teller had staan. De wil die u heeft geuit (de aanvaarding) is daarom gebrekkig tot stand gekomen en dat is een reden om van de overeenkomst af te kunnen komen. Bij JagerKuiper Advocaten hebben we het regelmatig met succes voor teleurgestelde kopers opgenomen. De wilsgebreken zijn daarbij een divers en machtig wapen. In mijn volgende blog ga ik dieper in op dwaling.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.