Een overeenkomst opzeggen, vanwege een klant. Mag dat?

Een bijzondere procedure bij de rechtbank Den Haag begin dit jaar over een opzegging van een overeenkomst. Het bedrijf Labortech was een overeenkomst aangegaan met het bedrijf Nieuwstraten voor de levering van bepaalde producten. Namelijk: proefstaven. Nieuwstraten is het enige bedrijf in Nederland dat deze proefstaven maakt. Deze proefstaven heeft Labortech nodig voor onderzoek dat zij doet. De overeenkomst is gesloten op 20 oktober 2017 en kende een looptijd van vijf jaar.

Op 27 september 2018 zegde Nieuwstraten de overeenkomst plotseling op. Waarom? Omdat de grootste klant van Nieuwstraten (het bedrijf Element) het niet eens was met de overeenkomst met Labortech. Element en Labortech zijn namelijk concurrenten en Element was bang dat haar kannis bij Labortech terecht zou kunnen komen. Als de overeenkomst tussen Labortech en Nieuwstraten niet wordt opgezegd, dreigt Element op haar beurt weg te gaan bij Labortech.

Wat vindt de rechter? Afspraak is afspraak. In de overeenkomst met een duur van vijf jaar is namelijk geen tussentijdse opzegging overeengekomen. En van een onvoorziene omstandigheid is ook geen sprake, vindt de rechtbank. Bovendien zou Labortech zwaar worden getroffen door de opzegging. De rechtbank veroordeelt Nieuwstraten dan ook de overeenkomst gewoon na te komen.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.