Exoneratiebeding: beperk de schade die u moet vergoeden

Levert u producten? Zorg dan vooral voor goede algemene voorwaarden! En koopt u producten die in theorie tot grote schade kunnen leiden? Lees dan de voorwaarden van uw leverancier goed door en onderhandel erover. Soms loont het om wat meer te betalen, maar dan zonder een vergaand exoneratiebeding.

Kleine foutjes, grote gevolgen
Met zo’n exoneratiebeding in hun algemene voorwaarden beperken veel leveranciers hun aansprakelijkheid tot het factuurbedrag. Hoe belangrijk dat kan zijn, blijkt uit een recent arrest van het Gerechtshof Amsterdam.

Het bedrijf Merinox leverde drie buizen van roestvrij staal aan een klant. Het factuurbedrag was 12.811 Britse pond. De klant levert ze weer door aan een derde partij, die de buizen gebruikt in motoren. De buizen blijken gebreken te kennen, met als gevolg een schadepost van 1.530.460,13 Euro.

Geen cent te vergoeden
Alle partijen zijn het erover eens dat de buizen niet goed waren. Maar Merinox stelt ook dat zij slechts een kleine marge had op de door haar ingekochte en verkochte buizen en dat zij juist daarom een exoneratiebeding opneemt in haar algemene voorwaarden. De klant vindt dit in strijd met de redelijkheid en billijkheid, omdat zij nu met de schade blijft zitten. Toch gaat het Gerechtshof Amsterdam volledig mee in de lezing van Merinox: Merinox hoeft geen cent schade te vergoeden.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.