Foto’s op uw website: tips en tricks

Als u een website of een webshop heeft, wilt u daarop natuurlijk foto’s plaatsen. Deze maken uw website of webshop namelijk aantrekkelijker. Het is verleidelijk om daarvoor foto’s te gebruiken die u heeft gevonden op het internet. Wees daar heel voorzichtig mee. Als de eigenaar van de foto er achter komt dat zijn foto zonder toestemming is gebruikt, kan de boete oplopen tot honderden euro’s voor één fotootje.

Waarom? Auteursrecht!
Op bijna alle foto’s rust auteursrecht. Auteursrecht is het recht dat je krijgt als je iets maakt. Auteursrecht ontstaat automatisch, je hoeft daarvoor niets te doen. Het is dus niet nodig om het auteursrecht vast te laten leggen of ergens te registreren. De enige voorwaarde voor een geldig auteursrecht is dat de foto voldoende creatief of origineel is. Denk daarbij aan belichting of de compositie. Als aan deze voorwaarde is voldaan, heeft de maker van de foto (de auteursrechthebbende) het exclusieve recht te bepalen waar, door wie en hoe de foto wordt gepubliceerd. Dit geldt dus ook voor foto’s en afbeeldingen die u op het internet vindt.

Wat mag dan wel?
U mag foto’s gebruiken als u daarvoor toestemming heeft gekregen van de maker. Er zijn mensen die vooraf toestemming geven dat foto’s waarop zij auteursrecht hebben door anderen worden gebruikt zonder dat daarvoor eerst toestemming moet worden gevraagd. Dit gebeurt via het systeem van creative commons. Dergelijke foto’s vindt u onder meer op de website Flickr. Zorg wel steeds voor vermelding van de naam van de maker.

Op internet staan ook bronnen met foto’s die door mensen beschikbaar zijn gesteld waarvoor geen naamsvermelding nodig is: stockfoto’s. De makers hebben vooraf een licentie gegeven om hun foto te gebruiken. U krijgt het recht om een foto te gebruiken, het auteursrecht blijft bij de maker. Soms moet u voor het gebruik van de foto’s een kleine vergoeding betalen. Voor gratis foto’s kunt u bijvoorbeeld terecht bij Pixabay. Wat u allemaal mag doen met een stockfoto is afhankelijk van de bron waarop u deze heeft gevonden. Mag u bijvoorbeeld de foto’s wijzigen of aanpassen of is dat niet toegestaan? Raadpleeg bij het gebruik van stockfoto’s daarom steeds de voorwaarden waaronder u de foto’s mag gebruiken.

Moraal van het verhaal
Gebruik niet zomaar een foto of afbeelding die u vindt op internet. Maar gebruik liever uw eigen foto’s. Dan weet u zeker dat deze onderscheidend en origineel zijn en voorkomt u juridische en financiële problemen.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.