Gewonnen! Korting in aanbesteding toegestaan

Een teleurgestelde cliënt aan de telefoon. Hij had ingeschreven op een prachtig werk, bijna naast de deur. Op de aanneemsom had mijn cliënt een korting in de inschrijfstaat ingevuld. Mocht niet, aldus de gemeente Katwijk. En dus was de inschrijving van mijn cliënt ongeldig. Gelukkig liep het kort geding goed af en is mijn cliënt inmiddels aan het werk.

Steeds vaker nemen opdrachtgevers in aanbestedingsleidraden bepalingen op dat er geen negatieve bedragen mogen worden ingevuld. Dat is op zich te begrijpen. Maar wat was hier het geval? In de inschrijvingsleidraad stond “Het is niet goegestaan een nulprijs in te dienen” en “Het is absoluut niet toegestaan negatieve prijzen aan te bieden”.

In de inschrijfstaat was echter wel gewoon een bestekspost met de omschrijving “korting EUR” opgenomen. En daar had mijn cliënt een korting ingevuld. Dat vond mijn cliënt logisch. En ik ook. De gemeente Katwijk bleek echter niet te vermurwen: de inschrijving was ongeldig omdat de korting een negatieve prijs zou zijn. De gang naar de voorzieningenrechter was dus nodig.

De gemeente zat fout, oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag gelukkig. Want een korting, is geen prijs. En bovendien had de gemeente zelf een bestekspost ‘korting’ in de inschrijfstaat vermeld. En een korting is per definitie een negatief bedrag.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.