Grove leugens op cv? Dan kunt u salaris terugkrijgen

Een nieuwe werknemer die toch niet zo stressbestendig is als hij aangaf tijdens het sollicitatiegesprek, of iemand die op zijn cv zette een teamplayer te zijn maar dit in de praktijk niet laat zien. Dat komt elke werkgever wel eens tegen. Maar wat als er glashard gelogen wordt over diploma’s of eerder beklede functies? Dat gebeurde een werkgever in de zorg.

Verzonnen cv
Een psychotherapeut die uiteindelijk werd aangenomen als Directeur Zorg bleek een goed deel van zijn cv verzonnen te hebben. Hij had gelogen over zijn BIG-registratie, eerdere dienstbetrekkingen, het lidmaatschap van medische verenigingen en gevolgde opleidingen.

Vernietiging arbeidsovereenkomst
De werkgever koos niet voor de standaardroute tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst (ontslag op staande voet of een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter), maar voor een vernietiging van de arbeidsovereenkomst wegens bedrog door de werknemer. Zoals wij dit ook kennen bij reguliere (handels)overeenkomsten.

Het gevolg van een geslaagd beroep op vernietiging is dat reeds verrichte prestaties ongedaan moeten worden gemaakt. En dat is precies wat de werkgever wilde: het loon dat betaald is aan de bedriegende directeur terugkrijgen.

De rechtbank ging hier niet in mee en stelt dat dit in strijd is met het wettelijke systeem. Maar de Hoge Raad denkt daar anders over. En geeft aan onder welke omstandigheden een arbeidsovereenkomst wel vernietigd kan worden, waarna het gerechtshof het verlossende antwoord mag geven.

Salaris terugbetalen
Het gerechtshof is duidelijk. Terecht vernietigd en de prestatie van de directeur, de verrichte arbeid, was niets waard voor werkgever. En dus moet hij bijna 17.000 aan netto ontvangen salaris terugbetalen. Een uitkomst die werkgever niet had behaald indien de arbeidsovereenkomst via de meer standaardroute was geëindigd.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.