In de tang van leverancier kopieermachine

Veel bedrijven huren een kopieermachine – bijvoorbeeld voor zes jaar, inclusief onderhoud. Logisch, want zo hoeft u zo’n dure machine niet te kopen. Maar let dan wel op de kleine lettertjes in het contract, anders heeft u hulp van de rechter nodig.

Contract is contract
Een branchevereniging sloot een contract af met Itec BV, een grote speler op het gebied van kopieermachines. Overeengekomen werd een looptijd van zes jaar. Twaalf maanden voor de einddatum moest het contract worden opgezegd, anders gold een stilzwijgende verlenging van nogmaals zes jaar. Bovendien werd de jaarlijkse vergoeding met 10% per jaar verhoogd. De branchevereniging was niet tevreden en zegde op. Maar te laat. Dat is makkelijk verdienen, op een afgeschreven machine, vond de branchevereniging. Maar Itec zei: contract is contract!

Onredelijk bezwarend
Uiteindelijk moest het Gerechtshof Den Bosch eraan te pas komen. En die komt de branchevereniging te hulp. De bepalingen over opzegging en verlenging staan verstopt in de algemene voorwaarden. En ze zijn volgens het Gerechtshof onredelijk bezwarend, niet eerlijk zou je kunnen zeggen.

De verstrekkende inhoud van een verscholen beding
Hoewel het dus gaat om twee professionele partijen die een afspraak maken, grijpt het Gerechthof toch in. Een mooi citaat uit het arrest: ‘Dat Itec naar maximale winst streeft mag voorstelbaar zijn, maar het is niet aanvaardbaar om dat doel te bereiken door een wederpartij te vangen op in de algemene voorwaarden verscholen bedingen die een zo verstrekkende inhoud hebben als waarvan in dit geval sprake is.’
En terecht.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.