Knippen en plakken? Liever niet

Even googelen naar een leuke afbeelding voor op de website. Knippen, plakken en klaar. Grote kans dat je op deze manier het auteursrecht overtreedt. En komt de fotograaf daar achter? Dan kan het je wel eens veel geld kosten, zeker als hij een rechtszaak start. Iets waar de stichting uit deze zaak over kan meepraten.

De zaak
De stichting plaatste een foto van de fotograaf op haar website. De gemachtigde van de fotograaf heeft een brief gestuurd waarin hij de stichting sommeerde om de foto van haar website te verwijderen. Ook vroeg hij hoe ze aan de foto was gekomen en of ze wilde overleggen over een vergoeding van zijn schade. De foto werd meteen van de website verwijderd. En op de vragen heeft de stichting niet meer gereageerd. Ook op alle andere sommatiebrieven die de gemachtigde stuurde, kwam geen respons.

De zienswijzen
Bijna een jaar nadat de foto van de website van de stichting was verwijderd, dagvaardde de fotograaf de stichting voor de rechtbank in Amsterdam. Volgens de fotograaf had de stichting inbreuk gemaakt op zijn auteurs- en persoonlijkheidsrechten en heeft hij daardoor schade geleden.

Het verweer
Volgens de stichting had de foto korte tijd op de website gestaan en is hij mogelijk alleen door de eigen medewerkers gezien. Daarnaast wist de stichting niet dat er auteursrecht op de foto rustte en was volgens haar niet te herleiden wie de fotograaf was. De foto stond immers al op het internet.

Het oordeel
De rechtbank oordeelde in het voordeel van de fotograaf, want de stichting heeft de foto – zonder vermelding van de naam van de fotograaf – toegankelijk gemaakt voor het publiek. En dat is een inbreuk op het auteursrecht. Het verweer mocht niet baten. Het onbewust schenden van het auteursrecht komt voor de rekening en het risico van de inbreukmaker. De stichting moet een schadevergoeding van € 500,- betalen, én € 565,- aan proceskosten.

En daarmee mag ze van geluk spreken. De fotograaf had namelijk zijn volledige proceskosten van € 2.2291,- geëist. Maar de rechter heeft de kosten gematigd. Volgens hem mag verwacht worden dat, nu bekend was dat de fotograaf meerdere soortgelijke procedures heeft gevoerd, het voorbereidende werk voor deze zaak reeds was gedaan.

Moraal van het verhaal
Wees voorzichtig bij het plaatsen van foto’s op je website. Voordat je het weet wordt goedkoop duurkoop. Zoek uit wie de fotograaf is. En kan je die niet vinden, maak dan liever de foto’s zelf.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.