Ongeluk met een landbouwmachine: strafbaar?

U hoopt dat het u of uw medewerkers nooit overkomt. Een verkeersongeluk. In de bouw, transport, grondverzet en landbouw zit je met groot materieel op de weg.  Het kleine hoekje, dat iedereen wel kent van het spreekwoord, is zeker in die sectoren iets om u rekenschap van te geven.

In het verkeersstrafrecht lijkt het vaak of je strafbaar bent, omdát er schade of letsel is bij de tegenpartij. Dat is te kort door de bocht, de juiste beginvraag is: wat had de chauffeur in het specifieke geval anders moeten doen? En wat deed de chauffeur na een aanrijding? Hij of zij is vaak makkelijk te achterhalen omdat de bedrijfsnaam op de wagen staat... Toch is zomaar wegrijden een misdrijf. Maar: wat als de chauffeur in paniek doorrijdt? Of van de aanrijding niets heeft gemerkt?

De antwoorden hangen zoals altijd af van de omstandigheden. Wel is het altijd belangrijk om te zorgen voor goede communicatie met politie en justitie, juist vlak na het ongeval. Aan de feiten kan je niet veel veranderen, aan de beeldvorming vaak wel. Dat kan het verschil maken tussen een sepot (niet vervolgen), een boete of een rechtszaak.

We zijn geen algemeen strafrechtkantoor. Maar in dit kleine hoekje van het strafrecht weten we de weg. Past een zaak ons niet, dan bent u de eerste die het hoort. Dan verwijzen we u binnen ons netwerk door. Over het afhandelen van schade (en de rol van verzekeraars) is een apart artikel te schrijven. Dat geldt ook voor vragen over het dienstverband, als een medewerker bij een ongeval betrokken is geweest. Ook voor raad en daad bij deze kwesties kunt u op ons rekenen.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.