Ontbinding overeenkomst door onjuiste verklaring

Verklaringen in een aanbestedingsprocedure zijn niet vrijblijvend. Sterker nog: een onjuiste verklaring kan verstrekkende gevolgen hebben. Dat ondervond ook het bedrijf Deva. Dat is een zorginstelling die voor een aantal producten op het gebied van Wmo en Jeugdzorg inschreef op een aanbesteding van de gemeenten Hof van Twente en Almelo. Inschrijvers dienden een verklaring in te vullen over het aantal beschikbare medewerkers én het relevante opleidingsniveau van deze medewerkers.

Overeenkomst en ontbinding
Deva deed de winnende inschrijving, en er werd dan ook een raamovereenkomst gesloten tussen Deva en de gemeenten. Op enig moment kwamen de gemeenten er echter achter dat Deva een onjuiste verklaring had afgelegd, over zowel de medewerkers als hun opleiding. De gemeenten ontbonden daarop de overeenkomsten.

Korte metten met verweer
Deva liet het daar niet bij zitten, en dagvaardde de gemeenten in kort geding. Deva eiste dat de gemeenten de raamovereenkomst gewoon na zouden komen, maar de rechter maakte daar korte metten mee. Want, redeneerde hij, als een partij in een aanbestedingsprocedure iets verklaart dat later niet waar blijkt te zijn, levert dat direct grond op om de overeenkomst te ontbinden. De vorderingen tot nakoming wees de rechtbank dan ook af.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.