Publicaties

Welke algemene voorwaarden?
Mr. J.U. (Judith) Kruidhof-StamHet blijft lastig: de kleine lettertjes. En als je ze hebt gelezen, welke zijn dan van toepassing als beide partijen verwijzen naar hun eigen voorwaarden? Een battle of forms volgt. Uitgangspunt is dat de partij die zich als tweede beroept op haar algemene voorwaarden die van de eerste…
Lees verder
Opzegging? Goed lezen!
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperAls je een overeenkomst opzegt, formuleer de opzegging dan eenduidig. En krijg je te maken met een opzegging? Lees heel goed wat de klant precies opzegt. Door een misverstand tussen hostingbedrijf Hostway en het bedrijf Justitio Zuid waren plots 15 domeinnamen kwijt. Was Justitio…
Lees verder
Geen prestatie verrichten, toch geld ontvangen
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperU kent ze wel: langlopende overeenkomsten met afvalinzamelaars. Maar wat gebeurt er als je tussentijds opzegt en de containers dus niet meer geleegd hoeven te worden? Moet je dan toch de maandelijkse termijnen volledig blijven betalen? Volgens het Gerechtshof-Arnhem niet. Zij stelt…
Lees verder
Cherry picking en de overgang van onderneming
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanWordt een faillissement voorafgegaan door een pre-pack? En neem je als doorstarter de activa en activiteiten over? Dan kan er sprake zijn van een overgang van onderneming. En kun je als doorstarter niet aan cherry picking doen. Oftewel: je kunt niet de mooiste kersen uit het personeelsbestand…
Lees verder
Niet klagen, maar vragen
Mr. J.U. (Judith) Kruidhof-StamDe systematiek van het aanbestedingsrecht verplicht potentiële inschrijvers om proactief te handelen. Het is dus aan de inschrijver om tijdig vragen te stellen, om te voorkomen dat je je recht om te klagen verspeelt. Icare kreeg het deksel op haar neus toen ze wel klaagde, maar niet…
Lees verder
Afspraak is afspraak – met of zonder personeel
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperSteeds meer ondernemers merken dat het lastig kan zijn een klus af te maken omdat er te weinig goed personeel voorhanden is. Ook Liander merkt dat. Maar kan dat ook een reden zijn om een verplichting zomaar naast je neer te leggen? Nee, oordeelde de voorzieningenrechter van de Rechtbank…
Lees verder
Duurovereenkomst? Denk ook aan de afloop
Mr. J.U. (Judith) Kruidhof-StamOvereenkomsten zijn er in vele soorten en maten. Voor een bepaald project, voor een bepaalde opdracht of voor een langere termijn. Die laatste zijn de zogenoemde duurovereenkomsten. En hoewel ze bedoeld zijn voor de lange termijn, is het wel verstandig om afspraken ten aanzien van…
Lees verder
Iemand ontslaan wegens diefstal? Wees dan snel (én blijf eerlijk)
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanKrijgt u te maken met een situatie die reden kàn zijn voor ontslag op staande voet? Dan is het zaak dat u direct in actie komt. Anders heeft u kans dat het ontslag helemaal niet geldig blijkt te zijn. Zo werden onlangs twee werknemers op staande voet ontslagen omdat zij bakkerijproducten…
Lees verder
Mondelinge afspraken gaan vaak goed, totdat…
Mr. J.U. (Judith) Kruidhof-StamWe horen het zo vaak, partijen die mondeling zaken doen. Maar als er gedoe komt, vraagt de wet in sommige gevallen een schriftelijkheidsvereiste. Zorg dus dat bepaalde afspraken, toezeggingen en aanmaningen op de juiste manier op schrift komen te staan. Anders blijft u met de kosten…
Lees verder
Spijtoptanten: u kunt er spijt van krijgen!
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanHet komt regelmatig voor. Een werknemer vertrekt om zijn geluk elders te beproeven, maar het gras bleek niet zo groen als gehoopt. En hij vraagt u, zijn oude werkgever, om terug te mogen komen. Wanneer u daar op in gaat, moet u met een aantal zaken rekening houden.
Lees verder