Publicaties

De gekochte landbouwmachine functioneert niet (naar verwachting)!
Mr. D.F. (Daan) LinnartzU heeft zojuist een nieuwe landbouwmachine gekocht. De gebruiksmogelijkheden leken prachtig, de prijs was scherp en de verkoper was uiterst vriendelijk; een mooie kans om 2022 goed te beginnen dus. Helaas blijkt de machine daags na aankoop niet te doen waarvoor u het apparaat heeft…
Lees verder
Nevenwerkzaamheden? Dat mág straks gewoon
Mr. drs. S.M. (Sander) van MeerIn Europa worden regelmatig afspraken gemaakt die doorwerken in Nederlandse wetgeving. Als gevolg van zulke Europese afspraken wordt de arbeidswetgeving per 1 augustus 2022 op een aantal onderdelen aangepast. Hoe de Nederlandse wetteksten eruit gaan zien is nog niet helder, maar werkgevers…
Lees verder
Een overeenkomst, snel gesloten maar ook gebonden!
Mr. D.F. (Daan) LinnartzEen knikje op een veilig, een klap op een hand of soms helemaal niets doen; het kan allemaal al voldoende zijn om een overeenkomst te sluiten. En soms met zeer kostbare gevolgen. U wordt als consument vrijwel dagelijks verleid met teksten als “OP = OP”, “alleen vandaag” of “zolang…
Lees verder
Pas op met boetebeding!
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperIn koopovereenkomsten voor onroerend goed is vaak een boeteclausule opgenomen. Als de koper de koopovereenkomst niet nakomt, dan is hij een boete verschuldigd. Meestal wordt die boete op 10 procent van de koopprijs gesteld. Zowel bij koopovereenkomsten voor woningen als voor zakelijk…
Lees verder
Privacyregels vs Bewijsrecht: 1-0
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanStel: een medewerker steelt telefoons. Er zijn camerabeelden, een politierapport én twee belastende verklaringen. Dan zou je denken dat ontslag op staande voet terecht is. Toch viste een werkgever in deze situatie achter het net.
Lees verder
Bestaat er een recht op thuiswerken?
Mr. drs. S.M. (Sander) van MeerTijdens de coronacrisis is thuiswerken voor veel bedrijven ‘het nieuwe normaal’ geworden. Het werd zelfs min of meer verplicht gesteld door de regering. Maar hoe zit dat nu? Hebben werknemers ook nu nog het recht om thuis te werken? Daar boog de kantonrechter in Nijmegen zich over.
Lees verder
Negatief over vaccinatiebeleid werkgever op LinkedIn? Ontslag!
Mr. S. (Suzan) RorijeOp 24 augustus 2021 heeft de kantonrechter een uitspraak gedaan over de vraag of negatieve uitlatingen over het vaccinatiebeleid tegen COVID-19 leidt tot ontbinding van de overeenkomst. Ja, oordeelde de kantonrechter: als die berichten gericht zijn tegen mensen die meewerken aan het…
Lees verder
Afspraken met IT-leverancier: stuur op 100% beschikbaarheid
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperSteeds meer bedrijven laten hun software niet meer op hun eigen server draaien, maar op een extern platform. Maar wat nu als het de IT-leverancier niet lukt om dit platform 100% beschikbaar te hebben, je dus niet kunt werken en hierdoor schade lijdt? Volgens het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden…
Lees verder
Zorgvuldig onderhandelen, voor juristen en niet-juristen
Mr. D.F. (Daan) LinnartzIn Nederland ben je vrij om een overeenkomst te sluiten met wie en waarover je dat wilt. Een overeenkomst komt tot stand door een duidelijk aanbod van de een en een aanvaarding van dat aanbod door de ander. Tussen het aanbod en de aanvaarding ligt dan de ‘onderhandelingsruimte’.
Lees verder
Vakantie: wanneer mag ik?
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanHet is eindelijk mooi weer in Nederland en de zomervakantie komt er aan. Dat betekent dat werkgevers weer vakantieroosters maken, zodat alles zo goed mogelijk door blijft gaan tijdens de vakantieperiode. Maar wie bepaalt nu eigenlijk wanneer werknemers vakantie kunnen opnemen?
Lees verder