Publicaties

Stijgende kosten, waar komt de rekening terecht?
Mr. R.A.E. (Rachel) Lopes CardozoHet is bekend: de prijzen van grondstoffen, energie en vaak ook personeel rijzen de pan uit. Er is vrij veel aandacht voor middenstanders, zij kunnen hun kosten niet meer doorberekenen aan de consument. Maar hoe worden kostenstijgingen opgevangen in een keten van zakelijke leveranciers…
Lees verder
Hogeschool Saxion snijdt zich in aanbestedingsprocedure in de vingers
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperAanbestedingsrecht is formaliteitenrecht. Maar door sommige bepalingen in de aanbestedingsstukken op te nemen, kunnen aanbestedende diensten een procedure soms formeler maken dan eigenlijk hun bedoeling was. Dat ondervond Hogeschool Saxion.
Lees verder
Een boetebeding - moet dat nou?
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanIn de arbeidsrechtpraktijk kom ik het veel tegen: een boetebeding. Het maakt bij geschillen over de gemaakte afspraken vaak het verschil. Want als je géén boetebeding afspreekt en de andere partij komt de afspraken niet na, dan wordt het bijzonder moeilijk om de schade te bewijzen…
Lees verder
Een goed verhuurder (moet zorgen voor rookmelders en een goed energielabel)
Mr. D.F. (Daan) LinnartzIn mijn vorige artikel ging ik nader in op wat een goed huurder is in de zin van de huurwetgeving. Ook een verhuurder moet zich als een goed verhuurder gedragen en heeft in dat kader soms vergaande en kostbare verplichtingen.
Lees verder
Hoge Raad: ontslag van de kritische ROC docente moet opnieuw
Mr. S. (Suzan) RorijeKent u het verhaal nog van de ROC-docente in Nijmegen die een kritisch boek publiceerde? En die ontslagen werd vanwege de onrust die er ontstaan was? De Hoge Raad heeft geoordeeld dat het ontslag van de voormalig docente opnieuw moet worden beoordeeld. Volgens de Hoge Raad is er sprake…
Lees verder
Onderhandelingen afbreken - mag dat?
Mr. I.J.M. (Ingrid) WillemsIn Nederland mag iedereen zelf weten of hij een contract afsluit, en met wie hij dat doet. Dat is het beginsel van contractsvrijheid. Dat beginsel is belangrijk in het Nederlandse recht. Toch mag je er niet altijd van uitgaan dat het partijen vrij staat om onderhandelingen af te breken…
Lees verder
Raad van Arbitrage: oorlog in Oekraïne reden overeenkomst aan te passen
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperKan de oorlog in Oekraïne reden zijn om een overeenkomst aan te passen? Het was wachten op de eerste uitspraak van de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen over die vraag. En in een recent vonnis is de RvA duidelijk: ja, dat kan.
Lees verder
Knuffelende directeur, duidelijke kantonrechter
Mr. drs. S.M. (Sander) van MeerOnlangs in het nieuws: een directeur die een ‘knuffelcultuur’ had geïntroduceerd in zijn bedrijf. Dat kwam het bedrijf nogal duur te staan. Wat was er aan de hand?
Lees verder
Grove leugens op cv? Dan kunt u salaris terugkrijgen
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanEen nieuwe werknemer die toch niet zo stressbestendig is als hij aangaf tijdens het sollicitatiegesprek, of iemand die op zijn cv zette een teamplayer te zijn maar dit in de praktijk niet laat zien. Dat komt elke werkgever wel eens tegen. Maar wat als er glashard gelogen wordt over…
Lees verder
Ongevalsuitkeringen vaker vrijgesteld van belasting
Mr. R.A.E. (Rachel) Lopes CardozoSinds jaar en dag geldt dat een ongevalsuitkering aan een werknemer een schadevergoeding is, die als hoofregel onbelast is. In een standaard-uitspraak uit 1983 (het ‘Smeerkuilarrest’), liet de Hoge Raad een klein beetje ruimte: er waren gevallen denkbaar waarin de uitkering (deels)…
Lees verder