Publicaties
Het UBO-register: verplicht voor bijna alle eigenaren
Op 10 december 2019 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel tot invoering van het UBO-register aangenomen. Het UBO-register komt voort uit Europese regelgeving. De EU wil met het register helpen om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. Het register moet bijvoorbeeld…
Lees verderChefkok concurreert na verkoop met zijn vorige restaurant. Mag dat?
Stel, je koopt voor 1,7 miljoen euro de inventaris en goodwill van een sterrenrestaurant. Het pand waarin het restaurant is gevestigd wordt gehuurd. Je koopt dus vooral een idee. En stel dan dat al vrij snel de vorige eigenaar (een bekende sterrenkok dus) op drie kilometer een nieuw…
Lees verderOntbinding overeenkomst door onjuiste verklaring
Verklaringen in een aanbestedingsprocedure zijn niet vrijblijvend. Sterker nog: een onjuiste verklaring kan verstrekkende gevolgen hebben. Dat ondervond ook het bedrijf Deva. Dat is een zorginstelling die voor een aantal producten op het gebied van Wmo en Jeugdzorg inschreef op een…
Lees verderForse boete voor aanmaken WhatsAppgroep
De werknemer in deze zaak ging met een vaststellingsovereenkomst uit dienst. Op zijn nieuwe werk maakte hij een WhatsAppgroep aan op zijn nieuwe telefoon. In deze groep zaten onder meer klanten en werknemers van zijn voormalige werkgever. Maar in zijn arbeidsovereenkomst stond een…
Lees verderNiet terug van vakantie, wel ontslag op staande voet
Een werknemer was sinds 2008 in dienst als productiemedewerker, en had vakantie aangevraagd voor de periode 6 tot en met 30 augustus 2018. De werkgever heeft verlof toegekend tot en met 19 augustus 2018. Op 20 augustus 2018 is de werknemer niet op het werk gekomen. Hij bleek nog op…
Lees verderVingerafdrukken in strijd met AVG
Medewerkers van schoenenwinkel Manfield zijn verplicht om hun vingerafdruk te gebruiken om in het kassasysteem te komen. Een medewerkster vond dit een inbreuk op haar privacy op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De kantonrechter stelde haar in het gelijk…
Lees verderExoneratiebeding: beperk de schade die u moet vergoeden
Levert u producten? Zorg dan vooral voor goede algemene voorwaarden! En koopt u producten die in theorie tot grote schade kunnen leiden? Lees dan de voorwaarden van uw leverancier goed door en onderhandel erover. Soms loont het om wat meer te betalen, maar dan zonder een vergaand…
Lees verderGevangenisstraf wegens faillissementsfraude
Een bestuurder van een vennootschap is verplicht om een volledige en juiste administratie bij te houden. Als een vennootschap failliet wordt verklaard, rust op de bestuurder een inlichtingenplicht.
Lees verderWeer een werkgever gedwongen tot beëindigen slapend dienstverband
Net als veel andere werkgevers hield ook Menzis een arbeidsovereenkomst met een arbeidsongeschikte werknemer slapend. De loonbetaling werd na 104 weken gestaakt, maar het contract werd niet beëindigd. De kantonrechter heeft Menzis nu gedwongen om de arbeidsovereenkomst op te zeggen…
Lees verderDocent terecht op staande voet ontslagen
Een docent in Utrecht ging op de dag van het schietincident in Utrecht, zonder overleg naar huis. Daarmee liet hij zijn klas zonder toezicht achter. Volgens de rechter is hij daarvoor terecht op staande voet ontslagen.
Lees verder