Publicaties

Negatief over vaccinatiebeleid werkgever op LinkedIn? Ontslag!
Mr. S. (Suzan) RorijeOp 24 augustus 2021 heeft de kantonrechter een uitspraak gedaan over de vraag of negatieve uitlatingen over het vaccinatiebeleid tegen COVID-19 leidt tot ontbinding van de overeenkomst. Ja, oordeelde de kantonrechter: als die berichten gericht zijn tegen mensen die meewerken aan het…
Lees verder
Afspraken met IT-leverancier: stuur op 100% beschikbaarheid
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperSteeds meer bedrijven laten hun software niet meer op hun eigen server draaien, maar op een extern platform. Maar wat nu als het de IT-leverancier niet lukt om dit platform 100% beschikbaar te hebben, je dus niet kunt werken en hierdoor schade lijdt? Volgens het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden…
Lees verder
Zorgvuldig onderhandelen, voor juristen en niet-juristen
Mr. D.F. (Daan) LinnartzIn Nederland ben je vrij om een overeenkomst te sluiten met wie en waarover je dat wilt. Een overeenkomst komt tot stand door een duidelijk aanbod van de een en een aanvaarding van dat aanbod door de ander. Tussen het aanbod en de aanvaarding ligt dan de ‘onderhandelingsruimte’.
Lees verder
Vakantie: wanneer mag ik?
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanHet is eindelijk mooi weer in Nederland en de zomervakantie komt er aan. Dat betekent dat werkgevers weer vakantieroosters maken, zodat alles zo goed mogelijk door blijft gaan tijdens de vakantieperiode. Maar wie bepaalt nu eigenlijk wanneer werknemers vakantie kunnen opnemen?
Lees verder
Aanbesteding: zoek met CTRL-F op uw bedrijfsnaam
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperIn veel aanbestedingsprocedures wordt niet alleen naar de prijs gekeken, maar ook naar de manier waarop gewerkt wordt. Bijvoorbeeld door punten toe te kennen voor het opstellen van een plan van aanpak of het beantwoorden van vragen. Dit noemt men ‘kwalitatieve documenten’. De beoordeling…
Lees verder
Niet-naleving van milieuwetgeving leidt tot boedelschuld
Mr. I.J.M. (Ingrid) WillemsOp 4 juni heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over de vraag wat de status is van de geldschulden die in een faillissement aan de curator worden opgelegd als gevolg van niet-naleving van milieuwetgeving. Deze schulden zijn boedelschulden. Gevolg is dat deze schulden…
Lees verder
Ontslag: kijk naar een lichte maatregel
Mr. S. (Suzan) RorijeWeet u nog? Het verhaal van de ontslagen ROC-docent in Nijmegen? Ze had een kritisch boek geschreven over een nieuwe onderwijsmethode van het ROC. De reacties van verschillende medewerkers van het ROC, onder andere de manager Team Communicatie en Marketing, waren positief. Wel drukten…
Lees verder
Een waardeloos beslag
Mr. D.F. (Daan) LinnartzDe schuldeiser die voorafgaand aan het voeren van een juridische procedure zeker wil zijn dat zijn schuldenaar geen goederen ‘kwijtraakt’, heeft een machtig wapen in handen: het leggen van conservatoir beslag. Op die manier wordt (een gedeelte van) het vermogen van de schuldenaar…
Lees verder
Wie mag namens u zakendoen?
Mr. R.A.E. (Rachel) Lopes CardozoHet is als eerst aan u om die vraag te beantwoorden. De volgende stap is om ook naar buiten toe duidelijk te maken hoe de bevoegdheden zijn verdeeld. Verstandig om daar even bij stil te staan en te kijken of u het formeel zó heeft geregeld als de bedoeling is.
Lees verder
Ongeluk met een landbouwmachine: strafbaar?
Mr. R.A.E. (Rachel) Lopes CardozoU hoopt dat het u of uw medewerkers nooit overkomt. Een verkeersongeluk. In de bouw, transport, grondverzet en landbouw zit je met groot materieel op de weg. Het kleine hoekje, dat iedereen wel kent van het spreekwoord, is zeker in die sectoren iets om u rekenschap van te geven.
Lees verder