Publicaties
Stakende werknemers: dit zijn hun rechten
Mr. drs. S.M. (Sander) van MeerIn tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk heeft Nederland niet zo’n stakingencultuur. Waar in ons land stakingen pas aan de orde zijn als cao-onderhandelingen vast zijn gelopen, wordt in een land als Frankrijk al tijdens de onderhandelingen gestaakt. Louter bedoeld om de eisen kracht…
Lees verderAu! Op werk van de trap gevallen – en nu?
Mr. S. (Suzan) RorijeEen ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op het werk. Ons advies is: meld een ongeval meteen bij de Arbeidsinspectie. Hieronder leest u waarom.
Lees verderZo redden we de zaak én een vriendschap
Mr. L.J. (Luuk) SteenbergenAls advocaat denk je snel in problemen, met gestrekt been erin. Ik denk liever in oplossingen. En werk het liefst op zo’n manier dat álle partijen tevreden zijn.
Lees verderStiekem een opname maken en gebruiken in de rechtszaal – mag dat?
Mr. D.F. (Daan) LinnartzHet is zaterdagvond wanneer ik word gebeld door Theo, een cliënt van kantoor. Hij wil me dringend spreken over een dagvaarding die hij zojuist in de brievenbus heeft aangetroffen. Hoewel deze dagvaarding zelf uiterst summier is, wordt er inhoudelijk zwaar geleund op een op papier…
Lees verderTijdelijke wet biedt meer bescherming schuldeisers bij turboliquidatie
Mr. I.J.M. (Ingrid) WillemsAls gevolg van de nasleep van de coronacrisis en de alsmaar stijgende kosten hebben veel bedrijven moeite het hoofd boven water te houden. Er wordt verwacht dat veel ondernemers binnenkort zullen besluiten om hun onderneming te beëindigen via een turboliquidatie. Schuldeisers worden…
Lees verderGeen duidelijkheid? Dan is het arbeidscontract vast
Mr. drs. S.M. (Sander) van MeerBij het aangaan van een arbeidsovereenkomst speelt vaak de vraag: vast of niet vast? Een werknemer kiest graag voor een vast contract terwijl de werkgever vaak liever voor een tijdelijk contract kiest (bijvoorbeeld een jaarcontract). Het verschil zal duidelijk zijn: een tijdelijk…
Lees verderBeslag opheffen? Het kán soms
Mr. S. (Suzan) RorijeStel: iemand heeft conservatoir beslag gelegd op een gebouw van u. Dan kunt u dit alleen opheffen via een kortgeding, en alleen maar op bepaalde gronden. Eenvoudig gezegd: het recht waarop de beslaglegger zich beroept is ondeugdelijk, of het beslag is onnodig. Bijvoorbeeld als er…
Lees verderOngewenst gedrag op de werkvloer: stap voor stap voldoen aan de wet
Mr. drs. S.M. (Sander) van MeerEerder schreef ik een nieuwsbericht over een knuffelende directeur. De kantonrechter vond dat grensoverschrijdend gedrag, en bepaalde dat zijn bedrijf een flinke transitievergoeding moest betalen.
Lees verderStijgende kosten, waar komt de rekening terecht?
Mr. R.A.E. (Rachel) Lopes CardozoHet is bekend: de prijzen van grondstoffen, energie en vaak ook personeel rijzen de pan uit. Er is vrij veel aandacht voor middenstanders, zij kunnen hun kosten niet meer doorberekenen aan de consument. Maar hoe worden kostenstijgingen opgevangen in een keten van zakelijke leveranciers…
Lees verderHogeschool Saxion snijdt zich in aanbestedingsprocedure in de vingers
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperAanbestedingsrecht is formaliteitenrecht. Maar door sommige bepalingen in de aanbestedingsstukken op te nemen, kunnen aanbestedende diensten een procedure soms formeler maken dan eigenlijk hun bedoeling was. Dat ondervond Hogeschool Saxion.
Lees verder