Publicaties

Niet-naleving van milieuwetgeving leidt tot boedelschuld
Mr. I.J.M. (Ingrid) WillemsOp 4 juni heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over de vraag wat de status is van de geldschulden die in een faillissement aan de curator worden opgelegd als gevolg van niet-naleving van milieuwetgeving. Deze schulden zijn boedelschulden. Gevolg is dat deze schulden…
Lees verder
Ontslag: kijk naar een lichte maatregel
Mr. S. (Suzan) RorijeWeet u nog? Het verhaal van de ontslagen ROC-docent in Nijmegen? Ze had een kritisch boek geschreven over een nieuwe onderwijsmethode van het ROC. De reacties van verschillende medewerkers van het ROC, onder andere de manager Team Communicatie en Marketing, waren positief. Wel drukten…
Lees verder
Een waardeloos beslag
Mr. D.F. (Daan) LinnartzDe schuldeiser die voorafgaand aan het voeren van een juridische procedure zeker wil zijn dat zijn schuldenaar geen goederen ‘kwijtraakt’, heeft een machtig wapen in handen: het leggen van conservatoir beslag. Op die manier wordt (een gedeelte van) het vermogen van de schuldenaar…
Lees verder
Wie mag namens u zakendoen?
Mr. R.A.E. (Rachel) Lopes CardozoHet is als eerst aan u om die vraag te beantwoorden. De volgende stap is om ook naar buiten toe duidelijk te maken hoe de bevoegdheden zijn verdeeld. Verstandig om daar even bij stil te staan en te kijken of u het formeel zó heeft geregeld als de bedoeling is.
Lees verder
Ongeluk met een landbouwmachine: strafbaar?
Mr. R.A.E. (Rachel) Lopes CardozoU hoopt dat het u of uw medewerkers nooit overkomt. Een verkeersongeluk. In de bouw, transport, grondverzet en landbouw zit je met groot materieel op de weg. Het kleine hoekje, dat iedereen wel kent van het spreekwoord, is zeker in die sectoren iets om u rekenschap van te geven.
Lees verder
Coronacrisis, thuiswerken en werkgeversaansprakelijkheid
Mr. S. (Suzan) RorijeDoor de maatregelen in verband met het coronavirus zijn veel werknemers verplicht om thuis te werken. Op de werkgever rust de verantwoordelijkheid dat werknemers dat op een veilige manier kunnen doen. Dit is de zorgplicht die is vastgelegd in art. 7:658 BW. Ook de arbeidsomstandighedenwetgeving…
Lees verder
Bank mag rekening opheffen als rekeninghouder geen informatie geeft
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperNadat Nederlandse banken flinke boetes hebben gekregen omdat er door hen onvoldoende was gedaan aan het voorkomen van witwassen, krijgen steeds meer ondernemingen kritische vragen van hun huisbankier. Dit gold ook voor een bedrijf in Den Haag. Dit bedrijf kon geen goed antwoord geven…
Lees verder
Ongeldige inschrijving door staartposten van € 0,00
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperWie bij het inschrijven op een aanbesteding een scherpe prijs neer wil leggen, moet goed de tekst van de aanbestedingsleidraad én de Standaard RAW lezen. Anders loopt hij het risico dat zijn inschrijving ongeldig wordt verklaard. Dat merkte onlangs een inschrijver op een bestek voor…
Lees verder
Schuldeisersakkoord redt door corona getroffen bedrijven
Mr. I.J.M. (Ingrid) WillemsOp 1 januari 2021 trad de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) in werking. Dat is een mooi instrument om een faillissement af te wenden voor gezonde bedrijven die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zijn geraakt.
Lees verder
Arbeidscontract of zelfstandig? Wezen gaat boven schijn
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanDeliveroo vatte in 2018 het plan op om te stoppen met alle werknemers die maaltijden bezorgden. Wie wilde blijven werken, moest zzp’er worden. In 2019 kwam de rechtbank al tot het oordeel dat dit niet door de beugel kon. Ook het gerechtshof heeft onlangs beslist dat de maaltijdbezorgers…
Lees verder