Publicaties

Faillissementsaanvraag dure grap
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperEen faillissementsaanvraag wordt vaak gebruikt als incassomiddel. Maar wat gebeurt er als een faillissement wel wordt uitgesproken, maar het vonnis in hoger beroep wordt vernietigd? Is de aanvrager dan altijd aansprakelijk voor de schade? Nee, vindt de Hoge Raad. Dat is alleen zo…
Lees verder
Foto’s op uw website: tips en tricks
Mr. I.J.M. (Ingrid) WillemsAls u een website of een webshop heeft, wilt u daarop natuurlijk foto’s plaatsen. Deze maken uw website of webshop namelijk aantrekkelijker. Het is verleidelijk om daarvoor foto’s te gebruiken die u heeft gevonden op het internet. Wees daar heel voorzichtig mee. Als de eigenaar van…
Lees verder
ACM beboet drie bouwbedrijven voor klassieke bouwfraude
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperPrijsafspraken in de bouw zijn geen nieuw fenomeen. Sterker nog: in 2001 hebben prijsafspraken zelfs geleid tot een parlementaire enquête. Het was het jaar van de bouwfraude. Dat er nog steeds bedrijven zijn die niet alleen het randje opzoeken, maar er ook overheen aan, blijkt uit…
Lees verder
Conservatoir beslag. Wat nu?
Mr. S. (Suzan) RorijeIn de voorgaande artikelen schreef ik over het leggen van conservatoir beslag. Stelt u zich nu eens voor dat u aan de andere kant staat. Er wordt conservatoir beslag gelegd onder uw bankrekening of onder relaties van wie u nog geld moet ontvangen. Dit kan een flinke strop zijn voor…
Lees verder
Hoge Raad beschermt minderheidsaandeelhouder
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperAls minderheidsaandeelhouder is het soms niet makkelijk je recht te halen. Zeker niet als je slechts een klein percentage aandelen in een B.V. hebt en dus niet mee kan beslissen over besluiten. Toch heb je wel bescherming.
Lees verder
Verzekeringen en de kleine lettertjes: doe er uw voordeel mee
Mr. R.A.E. (Rachel) Lopes CardozoVoor de verandering een positief verhaal over “kleine lettertjes”. Verzekeringspolissen bevatten soms een aangename verrassing!
Lees verder
Arbeidsovereenkomst: de bedoeling telt niet, de kenmerken wel
Mr. drs. S.M. (Sander) van MeerEen inwoonster van een gemeente ontving vanaf 1 december 2012 een bijstandsuitkering van deze gemeente. De gemeente maakte een afspraak met haar die inhield dat ze met behoud van haar uitkering ‘geplaatst’ kon worden bij een werkgever. De inwoonster kon daardoor proberen weer in het…
Lees verder
Corona als reden voor ontslag op staande voet? Nee, zegt de rechter
Mr. drs. S.M. (Sander) van MeerHoe vervelend corona ook is: de ontslagregels uit de wet zijn leidend. Denk daarom vroegtijdig na over de gevolgen van corona en de te nemen stappen. Bedenk ook dat een ontslagtraject al snel enkele maanden in beslag neemt. Vaak is het daarom veel sneller om in gesprek te gaan met…
Lees verder
Afspraken over verrekening ook geldig bij faillissement
Mr. I.J.M. (Ingrid) WillemsIn handelsrelaties kan het gebeuren dat een partij waarmee zaken is gedaan failliet wordt verklaard. Als je je rechten niet hebt veiliggesteld met een pand of hypotheek, sta je in de meeste gevallen met lege handen. Maar als een schuldeiser niet alleen een vordering op de failliet…
Lees verder
Conservatoir beslag leggen op een woning? Let op de vrees voor verduistering
Mr. S. (Suzan) RorijeIn de vorige nieuwsbrief schreef ik over het leggen van conservatoir beslag onder derden (dat houdt in dat u de vordering veiligstelt, totdat de rechter een vonnis wijst). In dit artikel leest u over een specifieke variant, namelijk: het leggen van conservatoir beslag op een woning.
Lees verder