Publicaties

Docent terecht op staande voet ontslagen
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanEen docent in Utrecht ging op de dag van het schietincident in Utrecht, zonder overleg naar huis. Daarmee liet hij zijn klas zonder toezicht achter. Volgens de rechter is hij daarvoor terecht op staande voet ontslagen.
Lees verder
Aansprakelijkheid tijdens bedrijfsuitje
Mr. S. (Suzan) RorijeRond de vakantieperiode vindt er bij veel bedrijven een bedrijfsuitje plaats. In deze zaak struikelt een werknemer wanneer hij na afloop van het bedrijfsfeest alleen naar de auto wandelt. Hij valt met zijn hand in een stuk glas. Hij raakt daardoor ernstig gewond en houdt blijvend…
Lees verder
Groeiachterstand bij asperges
Mr. I.J.M. (Ingrid) WillemsOnlangs oordeelde het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch dat een loonwerker niet aansprakelijk kan worden gehouden voor mogelijke schade aan aspergeplanten als gevolg van verwaaiing van bestrijdingsmiddelen.
Lees verder
Engelse chauffeurs krijgen ander loon
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanEen paar weken geleden was er een kwestie tussen de FNV en een werkgever. De FNV was van mening dat een werkgever de cao niet goed toepaste, omdat een aantal werknemers niet volgens de cao betaald kreeg. FNV startte daarop een kort geding en eiste loon. FNV kreeg geen gelijk. Ook…
Lees verder
Faillissementsaanvraag van een niet-betalende debiteur
Mr. I.J.M. (Ingrid) WillemsEen debiteur die uw facturen niet betaald: heel vervelend en het zorgt vooral voor gedoe. Om uw geld te krijgen, kunt u een rechtszaak starten, maar daar gaat veel energie en tijd in zitten. Zijn er meer schuldeisers? Dan kan het lonen om het faillissement van de debiteur aan te vragen.…
Lees verder
Aanbesteding: gunning mag als hoger beroep loopt
Mr. F.R.H. (Frank) KuiperWanneer een inschrijver het niet eens is met de gunningsbeslissing bij een aanbesteding, kan een kort-geding uitkomst bieden. Hierin kan immers een verbod tot gunning worden gevorderd, in de hoop alsnog de opdracht te krijgen. Verliest de inschrijver dit kort-geding en gaat hij in…
Lees verder
Gefixeerde schadevergoeding? Wacht er niet mee!
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanStel: uw werknemer heeft u een dringende reden gegeven om hem op staande voet te ontslaan. Dan kunt u gefixeerde schadevergoeding vorderen. Of: uw werknemer zegt plots op en vertrekt zonder de wettelijke opzegtermijn in acht te nemen. Ook dan kunt u als werkgever de gefixeerde schadevergoeding…
Lees verder
Zorgplicht geldt voor álle werkgevers
Mr. S. (Suzan) RorijeEen ongeluk zit in een klein hoekje. Een werknemer loopt tijdens het uitvoeren van schuurwerkzaamheden letsel op. De werknemer bevond zich op een goedgekeurde ladder op een hoogte van 3,5 meter. Hoewel de ladder was goedgekeurd, moest de werknemer op de één na hoogste trede van de…
Lees verder
Nieuwe wet beïnvloedt de transitievergoeding
Mr. H.G. (Ingrid) BouwmanDe nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is nog niet door de Eerste Kamer, maar er wordt al ruimschoots op voorgesorteerd. Ook in de vorm van personeelsbeleid, aangezien de WAB wijzigingen aanbrengt in de hoogte van de transitievergoeding. Het kan zomaar gebeuren dat een dit jaar…
Lees verder
Opvolgend bestuurders opgelet: zijn de jaarrekeningen gepubliceerd?
Mr. I.J.M. (Ingrid) WillemsGaat u als opvolgend bestuurder aan de slag bij een onderneming in zwaar weer? Controleer dan meteen of alle jaarrekeningen van de onderneming zijn gedeponeerd. Als dat niet het geval is, bent u verplicht om de jaarrekening alsnog te deponeren. Ook als de termijn al is verstreken…
Lees verder