Pas op met boetebeding!

In koopovereenkomsten voor onroerend goed is vaak een boeteclausule opgenomen. Als de koper de koopovereenkomst niet nakomt, dan is hij een boete verschuldigd. Meestal wordt die boete op 10 procent van de koopprijs gesteld. Zowel bij koopovereenkomsten voor woningen als voor zakelijk onroerend goed. Maar wat nu als de verkoper door een nieuwe verkoop de schade weet te beperken? Moet hij dat voordeel teruggeven door de boete te verminderen? Met de overspannen woningmarkt een actuele vraag. Het gerechtshof Amsterdam vond van niet.

Boete van € 10,5 miljoen
Het ging in deze situatie om een zakelijke transactie. Ik rond de bedragen af. Koper zou voor € 105,5 miljoen onroerend goed kopen. En een boete van 10 procent als hij toch niet af zou nemen. Dat was dus € 10,5 miljoen. Vervolgens komt koper niet na. Verkoper vordert van koper de boete van € 10,5 miljoen en vindt een andere koper. Deze andere koper koopt voor € 7,5 miljoen minder het onroerend goed. Koper vindt dat de boete daarom verminderd moet worden. Zelfs als renteverlies van € 1,5 miljoen zou worden meegerekend, zou verkoper door inning van de boete ongeveer € 1,5 miljoen rijker worden. En dat vond koper oneerlijk.

Afspraak is afspraak
Het gerechtshof Amsterdam vond van niet. Afspraak is afspraak, immers. Zo’n boete wordt niet alleen afgesproken om nadeel te compenseren, maar ook om ervoor te zorgen dat mensen zich aan hun afspraak houden. De gedachte dat verkoper wel een ander vindt en er geen schade is, is een gevaarlijke gedachte. Kijk dus uit met een boetebeding, ook in deze oververhitte huizenmarkt.

 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.