Provincie Utrecht teruggefloten in een aanbesteding

Recent heeft de rechtbank de Provincie Utrecht op de vingers getikt in een aanbestedingsprocedure van mijn cliënt. Wat speelde er? De Provincie Utrecht organiseerde een meervoudig onderhandse aanbesteding. Ze wilde eerst een loting houden, op basis waarvan vijf partijen een inschrijving mochten doen. Een van de eisen om mee te kunnen doen aan loting was ‘het hebben van ervaring met ontwerpwerkzaamheden van ten minste 1 werk in bouwteamverband waarvoor geldt dat de ondernemer hoofdaannemer was’.

 

Mijn cliënt had zo’n werk. Een mooie opdracht van de Provincie Gelderland om precies te zijn. De Provincie Utrecht vond deze referentie echter niet geldig, omdat er geen bouwteamovereenkomst op schrift was gesteld. Ook nadat de Provincie Gelderland later nogmaals verklaarde dat er inhoudelijk volledig conform het principe van het bouwteamverband was gewerkt, bleeft de Provincie onvermuwbaar.

 

Als in aanbestedingsprocedures dit soort eisen moeten worden uitgelegd, beoordeelt de rechter wat ‘een behoorlijk geinformeerde en normaal oplettende gegadigde begrepen zal hebben’. En daar volgde de rechtbank mijn cliënt volledig: het opgedaan hebben van ervaring met ontwerpwerkzaamheden in bouwteamverband als hoofdaannemer. Niet meer, maar ook niet minder. De stelling van de Provincie Utrecht klopte dan ook niet. Had de Provincie Utrecht per se gewild dat een bouwteamovereenkomst op schrift was gesteld, dan had zij dat gewoon als eis moeten opnemen.

 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.