Raamovereenkomst opgezegd? Ga niet te snel akkoord

Zegt een contractpartij een raamovereenkomst op? Ga daar dan niet al te snel mee akkoord. En laat u door een tegenslag bij de rechtbank niet uit het veld slaan. Dat ondervond onlangs een aannemer.

Vier jaar lang de onderhoudswerkzaamheden aan twee tramlijnen in de Utrecht doen. Dat was de kern van een raamovereenkomst die een aannemer en de provincie Utrecht na een aanbestedingsprocedure tekenden. In de overeenkomst stond óók dat de provincie de overeenkomst te allen tijde kan opzeggen, met een opzegtermijn van 6 maanden.

Opzeggen mag toch?
Hier maakte de provincie na krap 2 jaar gebruik van. De provincie vond dat de aannemer niet voldeed aan de eis dat het personeel VCA** gecertificeerd moest zijn. En o ja: opzeggen mocht toch altijd, vond de provincie.

De aannemer ging naar de rechtbank en ving bot. Want de rechtbank vond inderdaad dat de overeenkomst beëindigd mocht worden.

Geen goede reden
Maar gelukkig is er hoger beroep. En het gerechtshof gaf de aannemer gelijk. Dat er een opzegmogelijkheid is, betekent niet dat het provincie zonder reden mag opzeggen. Daarom werd de reden (geen VCA**) getoetst. En die reden was niet goed, aldus het gerechtshof. De medewerkers hadden namelijk wél een gelijkwaardig certificaat. Dit maakte volgens het gerechtshof de opzegging naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar.

Flinke schadevergoeding
De provincie moest schadevergoeding betalen. Het gerechtshof berekende dat de aannemer € 344.707,87 aan gemiste omzet had. Maar dat op zich is geen schade. Partijen kwamen er samen niet uit, dus heeft het gerechtshof de schadevergoeding geschat. Dat bedrag is lager dan de gemiste omzet, maar hóger dan de gemiste winst. Zo kwam het op een flink bedrag aan te vergoeden schade: € 175.000,-. Plus nog eens € 20.000,- aan advocaatkosten. De moeite waard!

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.