Timmerman verspreidt asbest, maar is niet aansprakelijk

Een pandeigenaar had last van een lekkage en belde haar vaste timmerman met het verzoek de lekkage op te sporen en op te lossen. Dat gebeurde. De timmerman moest wel even een systeemplafond verwijderen en een koof openzagen om bij de lekkage te komen. Het lek werd gedicht en daarmee leek de kous af.

Totdat er vier jaar later een asbestonderzoek door de gemeente plaatsvond. Er bleek over het gehele systeemplafond verspreid asbest aanwezig te zijn. En de koof waar de timmerman in had gezaagd was asbesthoudend. De uitgezaagde plaat lag nog op het plafond. Kosten voor de sanering: een goede € 70.000,- En die wilde de eigenaar van het pand verhalen op de timmerman.

Lukte dat? Nee. Niet bij de rechtbank, en ook niet in hoger beroep. Het gerechtshof begint met de opmerking dat moet worden beoordeeld of een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot hetzelfde zou hebben gedaan als deze timmerman. En dat was zo, volgens het gerechtshof. De timmerman, een ervaren zzp-er is namelijk geen asbestexpert. Ook wist de timmerman niet hoe oud het pand was en hoe oud de koof was. Ook was uit het materiaal niet duidelijk zichtbaar dat het om asbest zou kunnen gaan.  

Kortom: de timmerman is zorgvuldig te werk gegaan en kon niet weten dat de koof asbest bevatte. En dus blijven de kosten voor de asbestsanering voor de eigenaar van het pand. Een dure lekkage dus.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.