Vier manieren om uit de negatieve financiële spiraal te komen

De coronaperiode heeft veel bedrijven en particulieren achtergelaten met schulden. De energieprijzen en de inflatie zijn torenhoog, en de rente gaat voorlopig niet meer omlaag. Een groot deel van de MKB-bedrijven en particulieren heeft moeite om het hoofd boven water te houden door de stijgende kosten. De overheid zal waarschijnlijk wel iets doen aan lastenverlichting, maar niet voldoende. Bovendien zullen de steunmaatregelen veel van deze mensen en bedrijven niet kunnen helpen. Eenvoudigweg omdat het al te laat voor hen is.

Goede kennis en interpretatie van de wetgeving kunnen in zo’n situatie helpen. Er zijn manieren om de negatieve spiraal te doorbreken. Hieronder zetten we er vier op een rij.

  1. U kunt lopende contracten aanpassen als de omstandigheden zodanig wijzigen dat u in redelijkheid niet meer aan een contract kunt worden gehouden.
  2. U kunt een regeling met uw schuldeisers te treffen, als uw omzet voldoende is, maar de schuldenlast te hoog. U kunt de onderneming dan vaak gewoon voortzetten.
  3. Uit onderzoek is gebleken dat de WSNP (wettelijke schuldsanering voor particulieren) vaak de beste methodes is om particulieren een nieuwe start te geven. En dat het niet jaren hoeft te duren, voordat u daarvan gebruik kunt maken. Het kan binnen een paar weken geregeld zijn.
  4. De Ontslagregeling bepaalt dat u de uitbetaling van een transitievergoeding over maximaal 6 maanden kunt spreiden als betaling ineens leidt tot onaanvaardbare gevolgen. Deze zes maanden beginnen te lopen vanaf het moment dat de transitievergoeding uiterlijk betaald had moeten worden, oftewel een maand na afloop van het dienstverband. Bij een dergelijke gespreide betaling is de werkgever wel de wettelijke rente (nu 2%) verschuldigd.

De insolventiespecialisten van JagerKuiper Advocaten hebben samen bijna 60 jaar ervaring in reorganisaties, schuldsaneringen en (het voorkomen van) faillissementen. We adviseren u graag.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.