Vingerafdrukken in strijd met AVG

Medewerkers van schoenenwinkel Manfield zijn verplicht om hun vingerafdruk te gebruiken om in het kassasysteem te komen. Een medewerkster vond dit een inbreuk op haar privacy op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De kantonrechter stelde haar in het gelijk en oordeelde dat er in strijd met de AVG is gehandeld.

Fraude voorkomen
Voordat het vingerafdruksysteem werd ingevoerd, gebruikten de medewerkers een cijfercode. Het nieuwe systeem was volgens Manfield noodzakelijk om de gevoelige informatie in de kassa over personeel, klanten en financiën te beschermen. Manfield had in het verleden namelijk te maken met fraudegevallen waarbij medewerkers uit de kassa wegnamen door gefingeerde retourboekingen.

Onvoldoende onderbouwd
De medewerkster baseerde zich op artikel 9 van de AVG, waarin het gebruik van biometrische gegevens om iemand te identificeren in beginsel verboden is, tenzij de verwerking noodzakelijk is voor authenticatie of beveiliging. De kantonrechter heeft geoordeeld dat het gebruik van vingerafdrukken ‘niet absoluut noodzakelijk’ is om de persoonsgegevens van het personeel en de klanten te beschermen. Er zijn volgens de rechter ook andere vormen van beveiliging mogelijk, zoals camera’s, of alarmpoortjes bij de ingang en de kluisjes voor het personeel.

Wilt u dus een vingerafdruksysteem gebruiken? Dan is het zaak dit goed te onderbouwen, met een afweging van de voors en tegens van de systemen, én de reden waarom er voor een vingerscansysteem is gekozen.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.