Volledige openheid over koopovereenkomst

Stel: een bedrijf is net verkocht en alle schuldeisers zijn betaald, behalve uw bedrijf. Voordat u gaat procederen wilt u dan wel weten hoe die koopovereenkomst eruit ziet. Maar wat als de rechtbank het verzoek afwijst? Met een lange adem en goede onderbouwing kan de tegenpartij gedwongen worden tot het geven van informatie.

Van de rechtbank kreeg Scania nul op het rekest …
Transportbedrijf Scania had een bedrag van meer dan twee ton te vorderen van vrachtwagendealer Ebag Ede. Maar… Ebag had net haar bedrijf verkocht. Alle schuldeisers waren betaald, op Scania na. Twee ton is geen klein bier, dus daar wilde het bedrijf achteraan. Eerst wilde Scania alle informatie over de koopovereenkomst, om in te schatten of een procedure tegen Ebag Ede zin had. De rechtbank wees het verzoek echter af.

… maar het bedrijf zette door
Scania gaf niet op. Omdat ze het toch wel heel bijzonder vond dat alle schuldeisers, zelfs zustervennootschappen van Ebag, betaald waren - en zijzelf niet. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden was het daarmee eens en besliste dat Ebag de volgende stukken aan Scania moet leveren:

• de volledige koopovereenkomst;
• inzage in de ontvangen koopsom en de manier waarop deze is gebruikt;
• diverse detailonderdelen uit de administratie van Ebag, zoals grootboekkaarten, kolommenbalansen en crediteurenkaarten.

… en dat was niet voor niets
Met de koopovereenkomst en andere stukken in handen, kan Scania veel beter inschatten of procederen zin heeft. Geduld en doorzettingsvermogen werden in deze zaak beloond.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.