Woning geschikt voor normaal gebruik?

Als je een huis koopt, ga je ervan uit dat dit geschikt is om er in te wonen. Je mag er als koper van uitgaan dat je huis de eigenschappen bezit die voor normaal gebruik nodig zijn. Logisch, zou je denken. Toch blijkt dat deze wettelijke conformiteitseis in de praktijk voor veel discussie zorgt. Want: wanneer is een woning niet geschikt voor normaal gebruik? En welke eigenschappen zijn nodig voor normaal gebruik? Dat wordt duidelijk in deze zaak.

Vochtproblemen in de kelder
De koper koopt een nieuwbouwwoning. In de koopovereenkomst wordt gegarandeerd dat de woning de eigenschappen heeft die voor normaal gebruik als woning nodig zijn. Enige maanden na de levering ziet de koper dat het pleisterwerk in de kelder op diverse plaatsen loslaat en dat er schimmel op de muren zit. De koper laat een deskundig bedrijf de oorzaak van de vochtproblemen onderzoeken. Een van de oorzaken was de gebrekkige indekking van de spouwconstructie.

Nakomen van de koopovereenkomst
De koper startte een kort geding. Hij vindt dat verkopers tekortgeschoten zijn in de nakoming van de koopovereenkomst. De woning bezit namelijk niet de eigenschappen die de koper op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten. De gebreken aan de spouwconstructie en de vochtproblemen staan normaal gebruik van de woning in de weg, volgens de koper.

Het oordeel
De rechter oordeelde in het voordeel van de koper. Ook de door de rechter benoemde deskundige concludeerde dat de indekking van de spouwmuren niet deugt. Hierop oordeelde de rechter dat niet alleen het vochtprobleem normaal gebruik van de woning in de weg staat, maar ook dat de woning niet voldoet aan de eigenschappen die de koper mocht verwachten.

Naar het hof
De verkopers zijn het niet eens met de uitspraak en gaan in beroep bij het hof. Zij vinden dat de koper zijn onderzoeksplicht heeft geschonden en dat onvolkomenheden er niet direct voor zorgen dat de woning niet aan de overeenkomst voldoet. Maar die vlieger ging niet op. Het hof deelt het oordeel van de kantonrechter en de verkopers moeten de schade aan de koper vergoeden.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.