Zorgplicht geldt voor álle werkgevers

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Een werknemer loopt tijdens het uitvoeren van schuurwerkzaamheden letsel op. De werknemer bevond zich op een goedgekeurde ladder op een hoogte van 3,5 meter. Hoewel de ladder was goedgekeurd, moest de werknemer op de één na hoogste trede van de ladder staan. Hij kon de ladder dus niet vasthouden terwijl hij het bovenste gedeelte van het raam moest schuren.

Werkgevers aansprakelijk
De rechter heeft geoordeeld dat de werknemer over een langere ladder had moeten beschikken. Op die manier had de werknemer zijn werkzaamheden veilig kunnen uitoefenen. De werknemer was ten tijde van het ongeval in dienst van uitzendbureau Flextra, dat de werknemer had uitgeleend aan Het Nieuwe Ambacht. Om die reden heeft de werknemer ervoor gekozen om zowel de formele (uitzendbureau Flextra) als de materiële werkgever (Het Nieuwe Ambacht) aansprakelijk te stellen.

De verstrekkende zorgplicht 
De werknemer mag erop vertrouwen dat de ter beschikking gestelde ladder geschikt is voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Daarvoor is de zorgplicht van de werkgever in het leven geroepen. Het tekortschieten in de zorgplicht van de Het Nieuwe Ambacht is óók het tekortschieten van Flextra. Een uitzendbureau (de formele werkgever) dient daar dus op bedacht te zijn!

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.